28 Nisan 2025 Pazartesi

Hamilelikte Diş Sağlığı: Bebeğinizi Nasıl Etkiliyor?

Hamilelik dönemi, anne adaylarının vücudunda birçok fizyolojik ve hormonal değişikliğe neden olur. Bu değişiklikler, ağız sağlığını da olumsuz etkileyebilir ve dişleri çevreleyen yumuşak dokularda sorunlara yol açabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, hamilelikte diş sağlığının önemine dikkat çekerek anne adaylarına özel açıklamalarda bulundu.

Hamilelikte Diş Sağlığı Neden Önemli?

Hamileliğin ilk üç ayında sıkça görülen bulantı ve kusma, diş yüzeylerinde mineral kaybına neden olarak diş aşınmalarına yol açabilir. Dt. Demir, bu dönemde sodyum bikarbonatlı gargara yapmanın ağız içindeki asidik ortamı nötralize etmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ancak kustuktan hemen sonra diş fırçalamanın diş yüzeylerindeki aşınmayı artırabileceğini unutmamak gerekir. Dişlerin fırçalanması için 45 dakika ila 1 saat beklenmesi önemlidir. Düzenli olarak sodyum floridli ağız gargaralarının kullanılması, dişlerden sert doku kaybını önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda diş hassasiyetinin de kontrol altında tutulmasını sağlar.

Hamilelik dönemindeki hormonal değişimler ağız kuruluğuna da sebep olabilir. Tükürük miktarındaki düşüş, ağız içindeki yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenebilirliğini azaltarak diş çürükleri ve diş eti hastalıkları için risk oluşturur. Düzenli su tüketmek, genel sağlık için olduğu kadar ağız ve diş sağlığının korunması için de önemlidir. Kslitollü sakızlar, çiğneme sırasında tükürük akışını artırarak ağız içi yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasını sağlayarak çürüklerin önlenmesinde de aktif rol oynar. Diş yüzeylerine bakteri tutulumunu azaltarak dişleri çürümeye karşı korur. Hamilelik döneminde ağız kuruluğu şikayeti olan anne adayları için pratik bir çözüm alternatifi olacaktır.

Gebelikte Diş Eti Hastalıklarına Dikkat!

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde özellikle diş eti hastalıkları için tetikte olmak gerekir. 'Hamilelik gingivitisi' olarak bilinen ve diş etlerinde kırmızılık, şişlik, hassasiyet ve diş eti kanamaları ile başlayan diş eti problemlerine karşı, geç kalınmadan önlem alınması gerekmekte ve mutlaka uzman bir diş hekimine danışılarak, düzenli takipleri aksatılmamalıdır. Aksi takdirde, hamileliğin ortalama sekizinci ayları diş eti hastalıklarının pik yaptığı bilinen dönemlerdir. Hamilelik döneminde karşılaşılan diş eti hastalıklarından, estetik bölgede bulunan ön dişler arka grup dişlere göre daha çok etkilenmektedir. Diş eti hastalıklarının erken doğum, fetüste gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, preeklemsi ve gebelik diyabeti gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Dt. Demir, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları 5 maddede özetledi:

  • Anne adaylarının, düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmaması; hamilelik döneminde diş problemleri ile karşılaşma riskini en aza indireceği gibi, diş eti hastalıkları sebebi ile anne ve bebeğin zarar görme ihtimalini de ortadan kaldırır.
  • Bulantı ve kusma ile seyreden hamileliklerde, kusmadan hemen sonra diş fırçalamak için, 45 dk beklenmelidir. Ağzın suyla çalkalanması, sodyum bikarbonatla gargara yapılması ağız içindeki asidik ortamın dengelenmesine yardımcı olarak, diş yüzeylerinin korunmasına katkı sağlayacaktır.
  • Hamilelik döneminde, her sabah kahvaltısından sonra ve her gece uyumadan önce dişlerin fırçalanması, kusma kaynaklı diş aşınmalarının ilerlemesini ve aşınma kaynaklı meydana gelebilecek diş hassasiyetini önleyecektir.
  • Ağız kuruluğundan şikayetçi olan anne adaylarında, kslitollü sakızlar, çiğneme sırasında tükürük akışını arttırarak, ağız içi yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlayacağı gibi; ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasına etki ederek çürüklerin önlenmesinde de aktif rol oynar.
  • Organik yoğurt ve kefir tüketilmesi, yüksek kalsiyum içerikleri ile diş yapısını güçlendirip, tükürük yapısını kalsiyumdan zengin bir hale getirirken; aynı zamanda probiyotik özellikleri ile ağız içindeki bakteri sayısını azaltarak anne adaylarını diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine karşı korur.

Sonuç olarak, hamilelikte diş sağlığına özen göstermek, hem anne adayının genel sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşır. Düzenli diş hekimi kontrolleri, doğru ağız hijyeni uygulamaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile bu süreçte karşılaşılabilecek sorunların önüne geçilebilir. Unutmayın, sağlıklı bir anne, sağlıklı bir bebek demektir.

İlgili Haberler