29 Nisan 2025 Salı

Parkinson 40'larda mı Başlıyor? Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gültekin, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığının son yıllarda daha erken yaşlarda görüldüğüne dikkat çekti. Hastalığın belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi seçenekleri hakkında önemli bilgiler veren Gültekin, erken teşhisin önemini vurguladı.

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. Murat Gültekin, Parkinson hastalığının genellikle vücudun bir tarafında, kolda veya bacakta hareketlerde yavaşlama şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor. Hastalar, hastalığın başladığı tarafta yavaşlama ile birlikte ağrı, uyuşukluk veya özellikle istirahatte ortaya çıkan titremeyi de fark edebilirler. Hastalığın temel bulgusu ise yavaşlamadır. Ancak, hareketlerde yavaşlama veya titreme görülmeden yıllar önce de bazı işaretler ortaya çıkabilir. Bu işaretler şunlardır:

  • Gece uyuduktan sonra, uykuda bağırma-çağırma, tekme atma veya konuşma-rüyasını sesli olarak yaşama durumu (REM uykusu davranış bozukluğu)
  • Koku almada azalma
  • Kabızlık
  • Kol veya bacak ağrısı
  • Depresyon

Bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kişilerin, Parkinson konusunda tecrübeli bir nöroloji uzmanına başvurması önemlidir. Erken teşhis, hastalığın ilerleyen yıllarda günlük hayatı kolaylaştıran tedavilerin uygulanabilmesi için kritik öneme sahiptir.

Güncel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Prof. Dr. Murat Gültekin, Parkinson hastalığı tedavisi için dünyada kullanılan tedavilerin çoğunun Türkiye'de de mevcut olduğunu ifade ediyor. 2024 yılından itibaren Safinamid etken maddesi olan Parkinson ilacı da ülkemizde bulunmaktadır. İlaç tedavileri dışında, Türkiye'de 3 farklı cihaz destekli tedavi de hastalara sunulmaktadır.

Uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için Parkinson konusunda tecrübeli nöroloji uzmanlarına (Parkinson-Hareket bozukluğu uzmanı) başvurmak, tedavi ve klinik takip açısından büyük önem taşır. Tedavilerle ilgili olarak, özellikle beyin pili konusunda hastalar arasında yanlış bilgiler dolaşmaktadır. Bu nedenle, hastaların teşhisten son evreye kadar her türlü tedavi için Parkinson alanında tecrübeli nöroloji uzmanları tarafından takip edilmesi gerekmektedir.

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği'nin web sitesinde, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında her türlü doğru bilgiye ulaşılabilir.

Fizyoterapinin Önemi

Prof. Dr. Murat Gültekin, her Parkinson hastasının, her evrede mutlaka düzenli fizyoterapi yapması gerektiğini vurguluyor. Düzenli yapılan fizyoterapinin Parkinson hastalığının ilerleme hızını yavaşlattığına dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Fizyoterapi, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve bağımsızlıklarını korumak için önemli bir rol oynamaktadır.

Parkinson hastalığı, erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Hastaların ve hasta yakınlarının bilinçli olması, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!

İlgili Haberler